Edutus Marketing

Edutus Marketing

Kutyatulajdonosok vásárlási szokásai - 5 + 1 gazdi típus

2015. április 02. - ildi.pirka
dog-equipment.jpg
Az elmúlt évtizedekben a kutyák szerepe a társadalomban és családok életében felértékelődött. A kutyákat régen leginkább házőrzőként tartották, de ma már a legtöbb helyen teljes értékű családtagként élik életüket. Ezt felismerve egyre több gyártó és kereskedelmi vállalat igyekszik kielégíteni a kutyák és gazdák minden igényét. De vajon hogyan, mit és miért vásárolnak a kutyatulajdonosok? 

2012-ben végeztem egy online kérdőíves kutatást, melyből kiderült, hogy a kutyatartók nagy része (82 %) átlagosan maximum húsz ezer forintot költ kutyájára havonta állatorvosi költségek nélkül. Kutyaeledelre a legtöbben öt és tíz ezer forint között költenek (42 %), a második legnagyobb kategória az öt ezer alatti (30 %), a harmadik pedig a tíz és húsz ezer közötti (22 %). A kutyafelszerelés tekintetében a válaszadók 78 %-a átlagosan öt ezer forint alatti összeget költ havonta. Az egyéb költségek, mint például kutyaiskola, tagdíjak átlagos havi mértékénél szintén az öt ezer forint alatti kategória a leggyakoribb. Az éves állatorvosi költségeknél a tíz és harmincezer forint közötti költségek a leggyakoribbak (60 %), de sokan költenek harmincezer felett is (30 %). Ezek a számadatok is jól tükrözik a kutyák egyre növekvő szerepét a családok életében. 
A  Butcher’s Pet Care kutatása szerint a magyar kutyatulajdonosok közel háromnegyede (73,9%) állítja, hogy kutyája eledelének kiválasztásakor főként saját tudására támaszkodik. A többiek megközelítően azonos arányban tájékozódnak a kutyaeledel csomagolásáról (13,7%), barátaiktól, ismerőseiktől (12,3%), illetve állatorvosuktól (10,8%). Nagyon kevesen vannak azok, akik egyáltalán nem törődnek ezzel (4,7%). Úgy gondolom ezek az adatok nem csak a kutyaeledel, hanem a kutyafelszerelés vásárlási szokásokra is elmondhatók.
Az elmúlt tíz évben kutyakiképzőként is tevékenykedtem, így nagyon sokféle kutyatulajdonossal találkoztam, sok tapasztalatot gyűjtöttem a kutyatartói magatartás típusokról, sokszor kértek tanácsot, mit és hol vásároljanak kutyáiknak. Ezek alapján állítottam össze a következő gazdi típusokat, figyelembe véve vásárlási motivációjukat és információ gyűjtési szokásaikat.

1. Konzervatív: a konzervatív típust kizárólag a szükség motiválja, általában az idősebb korosztály tagjai. Teljesen jónak tartják az előző három kutyájuk által használt, kinyúlott bőrnyakörvet és pórázt, nagyon nehéz meggyőzni arról, hogy az új, modernebb anyagú és kivitelezésű felszereléssel könnyebben tudná irányítani a kutyát. Ez a típusú gazdi sok esetben megvárja, hogy elszakadjon a póráz és még akkor is igyekszik megjavítani. Ha nagy nehezen vásárlásra szánja rá magát, akkor ritkán hallgat másra, pont ugyanolyat keres, mint az előző volt. Kutyaeledel tekintetében sok esetben házi koszttal eteti kutyáját vagy a legolcsóbb, gazdaságos kiszerelésű szárazeledelt, illetve sok esetben konzerveledelt vásárol. Sokat gondolkodtam, hogy miért népszerű az idősebb korosztály tagjai közt a konzerv eledel és arra a következtetésre jutottam, hogy talán azért, mert kinézete hasonlít a húsra. A konzervatív gazdi az információgyűjtés során leginkább saját tapasztalataira hagyatkozik, esetleg megkérdezi az állatorvos vagy a szomszéd véleményét. Ez a gazdi típus tévé és rádió reklámokkal érhető el legjobban.

2. Alapos: az alapos típus tagjai általában a kezdő kutyatartók, a minél szélesebb körű információgyűjtés alapján hozzák meg döntéseiket. Először megkérdezik azokat a kutyatartókat, akik az ismeretségi körükben vannak, aztán az állatorvost és közben komoly kutatómunkát végeznek az Interneten is. Mivel mindenki mást mond, mindenkinek más a véleménye, ezért jól összezavarodnak és fogalmuk sincs, mit válasszanak. Jó esetben elhatározzák, hogy egy bizonyos személy tanácsát fogják megfogadni, másik eset, hogy átkerülnek a kísérletező típusba. Az alapos típus motivációja, hogy a legjobbat szeretné kutyájának, ezért az első néhány alkalommal mindenből azt vásárolja, amit a pénztárcája maximálisan elbír. Aztán később rájön, hogy az ár-érték arány a legfontosabb, nem az, hogy minél drágább legyen. Ez a gazdi típus tartalom marketinggel és személyes tanácsadással érhető el legjobban.

3. Kísérletező: a kísérletező típus motivációja, hogy kipróbáljon mindent és kiválassza, amit a kutyájának a legjobbnak gondol. Habár mindenkit kedvesen végighallgat, de mindig saját véleménye szerint dönti el, hogy mit vásárol, még ha az teljesen ellentétes mindenki másnak a véleményével is. Folyamatosan nyomon követi az újdonságokat és igyekszik a lehető legtöbb kutyaeledelt és felszerelést kipróbálni. Tudományos megfigyeléseket végez a kutyáján, hogy hogyan viselkedik, mennyire tetszik neki az új felszerelés vagy eledel. Ez a típusú vásárló minden termékbevezető akcióról tud, minden Facebook játékot és próba etetési lehetőséget kihasznál. Bármilyen marketing eszközzel elérhetőek.

4. Mindentudó: ez a típus mindent tud a kutyákról, a kutyatartásról és hogy mit, mikor, hol kell vásárolni. Legfőbb motivációja, hogy tudását bizonyítsa és fejlessze. Sok időt tölt tudományos cikkek olvasásával, melyekből következtetéseket von le és ezek alapján vásárol kutyájának, a kutya valós igényeit sok esetben figyelmen kívül hagyva. Az információgyűjtés során leginkább az Internetre és szakkönyvekre hagyatkozik, ritkán hallgat meg másokat, de annál inkább szeret tanácsokat osztogatni. Mivel szívesen olvasnak tudományos cikkeket, ezért ez a gazdi típus leginkább a tartalom marketing eszközeivel érhető el.

5. Maximalista: a maximalista típus motivációja a presztízs, hogy megmutassa a világnak, hogy bármit megvehet kutyájának. Mindig a legjobb, legdrágább, legújabb kutyaeledelt és felszerelést vásárolja, pénz nem számít alapon. Információgyűjtés szempontjából két lehetőség van, az egyik, hogy egyetlen szakemberre (állatorvos, kiképző, stb.) hallgat, a másik, hogy senkire nem hallgat, egyszerűen mindenből a legdrágábbat veszi a kutya valós igényeit figyelmen kívül hagyva. Ez a típus legjobban személyes tanácsadással érhető el.

+ 1: Felelős: a felelős típus motivációja, hogy a kutya egyedi igényeit és saját lehetőségeit figyelembe véve a lehető legjobbat nyújtsa kutyájának. Az információgyűjtést alaposan végzi, először mindennek utánanéz Interneten, majd ezek alapján szakember, illetve tapasztalt kutyatartó tanácsát kéri. Felelősen gondolkodik a kutyatartásról, táplálásról és nevelésről is, így legjobban tartalom marketing eszközeivel, illetve szaktanácsadással érhető el.

Természetesen ezeknek a típusoknak a keverékei és más gazditípusok is létezhetnek, akik teljesen más fogyasztói magatartást testesítenek meg. Milyen típusú kutyatulajdonosokat ismersz? És te melyik típusba tartozol?

A bejegyzés trackback címe:

https://edutusmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr347328948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lelooo 2015.04.03. 23:30:33

Tetszik az írás, tetszik, hogy ennyi valóban különböző gazdi típust meg tudtál állapítani :)
Annyi hozzáfűzést szeretnék tenni az első típushoz, hogy én az konzervatív típusú kutyatartókat leginkább vidéken, kis falvakban érzem jellemzőnek, ahol a kutya még mindig láncon van és leginkább a ' haszonállat' szerepét tölti be. Tehát azért van tartva, hogy a házat őrizze, ugasson, ha jön valaki, így urizálás a kutyát sétáltatni, az éves kötelező oltás miatt is csak a baj van vele. Szomorú. :(

Azt szeretném kérdezni, hogy a 2012-es online felmérésben hány ember válaszolt a kérdőívre?

ildi.pirka 2015.04.04. 08:08:35

@Lelooo: Részben igaz, hogy falvakban jellemzők a konzervatív típusú gazdik, de azért városban is vannak néhányan. Érdekes látni azt, hogy az ilyen típusú kutyatulajdonosok is fejlődnek és akikkel kapcsolatba kerültem azért ritkán kötik láncra a kutyát. Egyre többen felismerik a kutyaeledelek előnyeit is közülük, és egyre többen sétáltatják és tanítják kutyáikat pozitív megerősítéssel. Nem mondom, hogy könnyű volt őket tanítani, vagy tanácsokat adni nekik, mivel korukból adódóan sok tapasztalattal rendelkeznek és sok esetben azt hiszik mindent tudnak a kutyatartásról :)
A kérdőívbe 50-en vettek részt, mivel ennyit engedett ingyenesen a program :)

Dóri 333 2015.04.07. 11:07:00

Vidéki vagyok, eddig két kutyánk volt. Az elsővel - aki keverék volt - sajnos tényleg "konzervatívan" bántunk, nem is volt elengedve. A másik (a mostani) egy fajtiszta kutyus, nála előre elhatároztuk, hogy jobban figyelünk rá, foglalkozunk vele, tanítjuk és szabadon lesz. Már eleve ölben hoztuk el a helyéről, "Úri" kutya volt :-) Néztük a kutyanevelő műsorokat és próbáltuk sétáltatni is, több kevesebb sikerrel.. Anyukám időnként változtatja az étrendjét, illetve párhuzamosan ad neki pl. száraz tápot és konzervet.

Ezt csak azért osztottam meg, mert ugyan ilyen lassú változást látok az egész falun, ami onnan is látszik, hogy egyre többen sétáltatják a kutyájukat. Viszont ebben szerintem nagy szerepe van a néhány éve érkezett fiatal állatorvosunknak, akinek egészen más hozzáállása van a régi doktorhoz képest és hozzá nem csak az évenkénti kötelező oltás és betegség miatt lehet fordulni. Hozzánk például eljött, hogy megtanítson hogyan kell fegyelmezni a kutyát!

Egyetértek, a konzervatívakat valóban a tv és rádió segítségével lehet könnyen elérni (mondjuk még ide tenném a faluújságba behúzott, vagy önmagában bedobott szórólapot a vidék esetében). Viszont a személyes, szakértő tanácsadás szerintem nagyon hatékony lehet ebben az esetben.

Henrietta Szentes 2015.04.12. 18:33:40

Sziasztok!

Én is vidéken ,,nőttem fel" És legalább már 6 vagy 7 kutyánk volt.
Az első kutyust konzervatívan neveltük de ahogy teltek múltak az évek a többi kutyust már szabadabban nevelték szüleim. Most már nem láncon vannak hanem szabadon az udvaron futnak egész nap és a kaja legtöbbször házi koszt és kutya eledel keveréke..
A szüleim konzervatív kutyatartók de fejlődnek :) Régen nem lehetett volna elérni reklámokkal de mióta van internetük már erre is vevőek. :)
süti beállítások módosítása