Edutus Marketing

Edutus Marketing

Randizási szokások

2015. május 08. - halsar

A fogyasztói magatartás folyamatosan változik az élet minden területén, még a randizás/társkeresés terén is. Meglátásom szerint a mai világban – korosztálytól függetlenül – nehézséget jelent igazi társat találni. Régebben könnyebb volt – mondogatjuk sokszor. De vajon mi történt? Merrefelé tartunk?

textinganddating.jpg

Véleményem szerint a technológia rohamos fejlődése kedvezőtlenül hat a társat keresőkre. Természetesen sok időt és energiát lehet azzal megspórolni, ha az interneten ismerkedünk, ahelyett, hogy eljárnánk otthonról. Ezért is jöttek létre a társkereső weboldalak és mobilos alkalmazások. De mit várunk magunktól, ha már az ismerkedés elején nem szánunk időt arra, hogy kimozduljunk, ismerkedjünk?! Hiszen később sem fog működni az a kapcsolat vagy házasság, amelyben nem szánunk időt és energiát a társunkra. Így végül a társas magányban fogunk éldegélni.

Csodálkozunk, hogy milyen sokan élnek magányosan, társkereső oldalakon keresve a társaságot. Ezeknek az oldalaknak az egyik nagy előnye, hogy biztonságban érezhetjük magunkat. Azt osztunk meg a másikkal amit akarunk, akkor válaszolunk, amikor kedvünk tartja. És persze milyen jó, hogy rögtön csekkolhatom a másik Facebook profilját, vagy megnézhetem, hogy milyen képeket pinel a Pinteresten vagy oszt meg Tumblr oldalán. Tinderen már eleve olyan emberrel kerülünk kapcsolatba, aki már jelezte, hogy szimpik vagyunk.

Ahelyett, hogy a gép vagy telefon előtt töltjük a szabadidőnket, érdemesebb lenne kimozdulni. Elég lenne négy percig bárki szemébe nézni és szinte biztos, hogy szerelmesek leszünk, de erre aligha van esélyünk csetelés közben. Sőt, sokszor randizás közben is sokan a mobiljukkal vannak elfoglalva.

o-dating-smartphone-facebook.jpg

Engem egy kicsit megrémít az a tudat, hogy ha ilyen rohamosan fejlődik a technológia (ld. Google szemüveg) vajon 30-50-100 év múlva mi lesz a randizás / ismerkedés fogalmával? Szemüvegen keresztül fogjuk szemlélni a másikat esélyt sem adva, hogy a tekintetébe nézhessünk?! Tényleg rögtön tudni szeretnénk mindent a másikról? És mi lesz a megismerés varázsával?

Én örülnék, ha nem csak a divatban jönnének vissza a ’60-as ’70-es évek divatelemei, hanem a társadalmi eszmékben is.

A bejegyzés trackback címe:

https://edutusmarketing.blog.hu/api/trackback/id/tr707443900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aprombike 2015.05.08. 23:08:12

A író véleményét, mely szerint aggasztónak találja az interneten valós imserkedés elterjedését, egy részről helyeslem már részről cáfolom. A mai felgyorsult életvitel ellenére egyre több és több tevékenységet akarunk belezsúfolni egy napba (munka, vásárlás, hobbi, sport, főzés, szabadidő, gyereknevelés...stb)így végül úgy érezhetjük teljesen kimerülve a nap végén, hogy semmire nincs időnk. Viszont a "párkereséshez" rengeteg idő és energia kell, kitartónak kell lenni. Az internet mindezt lerövidíti, megkönnyíti. Már az elején kiküszöbölhetünk olyan randikat melyek a végén úgy is kudarcba fulladnak, így csak a tényélegesen potenciális párra szánhatjuk az időt, persze a tapasztalatok is kellenek melyeket a hibáink során nyerhetünk.
Viszont... Az internet egyben átok is a párkeresésben. Mennyi kapcsolat azért megy tönkre mert pl. "találtam valaki mást a Facebookon"...???!!! A párkeresés sokkal könnyebbé vált, a mai világban jobban elfogadjuk ha egy házasság megromlik vagy febomlik és az ember új társ után néz. Ezáltal (nem szép szó erre) a kínálat kibővült, a fogyasztók, ez esetben a párkapcsolatra vágyók, rugalmasabbak... www.wikihow.com/Find-Love-on-Facebook

Dóri 333 2015.05.09. 00:01:23

Találtam egy oldalt, ahol néhány randis app van összegyűjtve: hu.socialdaily.com/articles/2014/02/14/tarskeresoapp. Szerintem ezek és a társkereső oldalak is mind arra hivatottak, hogy felgyorsult világunkban segítsék a minél hatékonyabb párkeresést. Ahogy írtad, időt, energiát (és pénzt) spórolunk meg vele, hiszen szűrni lehet egy sor szempont és a megadott információk szerint, elkerülve a "vakvágányokat". Persze azért az ilyen típusú ismerkedés is időigényes, hiszen böngészni kell az adatlapokat és írni kell a szimpatikus embereknek. Viszont egy-egy ilyen oldalon tetszőleges kép állítható be magunkról, ami esetenként nem egészen kompatibilis a valósággal. Így még akkor is érhet csalódás, ha előzőleg minden kritériumnak megfelelt az illető. Személy szerint én nem preferálom az ilyen fajta ismerkedési lehetőségeket, nekem piac jellege van az egésznek ahol a cél mindenki számára egyértelmű. De akkor hova tűnik a varázs? Egymás fürkészése? És a jó kis sztorik arról, hogy hogyan ismertük meg a párunkat? Számomra a képen látható jelenet elfogadhatatlan..

Dr Keynes 2015.05.18. 05:21:40

@Dóri 333: Ami a "az információk alapján elkerült vakvágányokat" illeti: megnézném én azt a kutatást, amiben a fiatalok felsorolják, hogy milyen lesz az elképzelt párjuk, illetve milyen nem lesz - és aztán összevetnék 20 év múlva a valósággal...
A párkeresés esélyeit egyszerre növeli (az azonosságok révén) és csökkenti (a célcsoport szűkítésével), hogy a saját köreinkben keressük a párunkat. Vagyis a netes kitágulása a keresési köröknek is egyszerre lesz pozitív és negatív hatású is: nagyobb a merítés, de bekerülnek olyan csapdák is, amikre nem számítunk...

Dóri 333 2015.05.19. 23:26:13

@Dr Keynes: Igen, az egy nagyon érdekes kutatás lenne, én is megnézném. Egyetértek azzal is amit mondasz. Tulajdonképpen ezekre a csapdákra utaltam amikor a nem kompatibilis profilokat említettem. A net tényleg nagyobb merítésből enged szűrni az azonosságok alapján, így kitágítva a köreinket. Viszont a sajátosságaiból adódóan jönnek ezek a "csalódások" is. Mégis előrébb lennénk a netes kereséssel?

BGirl22 2015.05.30. 22:23:19

Én is találtam egy cikket, mely ehhez szorosan kapcsolható:

mobile.marmalade.hu/kulcsin/oldal-1/cikk/6-randizasi-szokas,-amiert-kar

Osztom mindenki véleményét, mely szerint ebben a felgyorsult világban valóban nagy segítség az internet jelenléte. De társkeresés szempontjából személy szerint én sem gondolom a legjobb megoldásnak. Hiszen, mindenki számára fontos a személyes kapcsolat, és annak minősége. A közösségi oldalakon valóban mindenki, egy előnyösebb, kedvezőbb képet tud magáról kialakítani. Továbbá ahelyett, hogy a monitor mögé ülnénk, sokkal preferáltabb és értékelhetőbb egy személyes találkozó, hiszen itt teljes valójában látjuk a másik felet és reakcióit is sokkal jobban megfigyelhetjük... :)
A cikk említ 6 alpontot, melyek lényege az lenne, hogy milyen módokon tudjuk a másik felet megkörnyékezni vagy csak megadni a lehetőséget egy kellemes találkozásra.

Néémeth Anikó 2015.05.31. 10:51:51

Szintén találtam egy cikket az internetes randizási szokásokról:

www.mediakutato.hu/cikk/2005_02_nyar/04_tarskereses

Teljesen egyet értek a leírtakkal, sajnos napjainkban egyre nehezebb így normális párkapcsolatot kialakítani mivel sokszor az internet és inkább a telefon mögé bújunk hetekig, akár hónapokig mire megtörténik egy esetleges randi, ha egyáltalán az létre jön. Az interneten létre jött beszélgetések sokszor problémát okozhatnak mivel nem biztos,hogy a másik úgy értelmezi amit írunk neki mint ahogy mi azt gondoljuk. Amekkora szerencsénk lehet egy esetleges internetes megismerkedéssel pont akkora csalódást is okozhat nekünk illetve sok veszélye van. De hát valamit valamiért.
süti beállítások módosítása